ponedjeljak, 20. svibnja 2019.

David Naum, Čemu objašnjenje žene, Iz zbirke "Stani ženo, stani"



Najveća glupost koja opseda muški rod još od vremena zagrizanja prve jabuke je pokušaj shvatanja i objašnjena žene. Žene, svoje, one koja mu se tek svidela, u prolazu... Zamislite muškarca koji se snabdeo sa stotinama sitnih alatki i kreće da objasni sebi kuckanjem, grebanjem, od čega je izvajana Nika sa Samotrake, ili Fidijina Afrodita, ili Mikelanđelova Pieta... Zamislite lupe, skenere, spektograme i hemijske analize boja sa kojima su slikali žene Renoar, ili Botičeli... Ti koji to rade uživaju u svojim otkrićima pigmenata boja, načina dobijanja preliva, analiziraju strukturu platna, sastava kamena, otkrivaju mesta odakle se dopremila bezoblična stena, sve rade osim onog glavnog, ne primaju poruku umetničkog dela...
Pokušaj za analizom žene, za objašnjenjem njenih postupaka je isto što i lišiti sebe zalaska sunca, jer ono što se vidi je iluzija, sunce je iza horizonta već sedam minuta pre nego što svetlost dopre do nas. Zvezde na noćnom nebu su možda ugašene pre hiljadu godina a ako to sebi ponovimo u trenu kada ih gledamo gubi se osećaj lepog, prelazimo u racio.
I kao što je Kosmos matematički sklad koji se nudi poput najlepše Iluzije, tako je Žena zagonetka u kojoj se uživa samo ako joj se ne traži Rešenje.
Jer „objašnjenje“ žene je pokušaj razotkrivanje nje Sada, a onaj ko je voli mora pristati unapred na jednu činjenicu, da je voli i sutra kada ne bude zanosna, poželjna i lepa kao danas.
Onaj ko pokuša da razdvoji svoj san o jednoj ženi od realnosti iste, ne radi ništa drugo do bezuspešnog pokušaja razotkrivanja. San će da izgubi, a saznanje će mu biti manje nego na početku.
                                                                               
Tekst objavio portal Opusteno.rs:

https://opusteno.rs/knjizevni-kutak-f21/cemu-objasnjenje-zene-david-naum-t38764.html

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Tu smo (Stani ženo, stani) - David Naum

Zadrhti još jednom na meni kao list breze koji se okreće oko sebe. Lepršaj opušteno pred tajfunom strasti, jer ni jedn...