petak, 26. srpnja 2019.

David Naum, Priča o ribarima





















PRIČA O RIBARIMA




Tu dvojicu ljudi niko u selu nije voleo,  niti su se njih dvojica, starih usamljenika,  družili sa bilo kim. Već su seljani i zaboravili kada su se doselili, čak nisu mogli da se sete jesu li došli zajedno, ili ne. Tokom vremena, na kamenjaru pokraj ribarskog naselja,  sazidane su dve kuće, ni veće, ni manje od ostalih, a toliko blizu jedna drugoj, da ni ruka nije mogla da se provuče između. Razlog zavisti drugih ribara  bio je  u onom glavnom.
Njih dvojica se nikada nisu vraćali bez ulova. Bez obzira na godišnje doba, na buru, talase i morske struje, njihove mreže su uvek bile pune. Može li se šta drugo pomisliti od strane  onih čija se njiva  ne seje, ali koja uzima život svakome ko napravi grešku, nego da tu nisu čista posla, a to u prevodu znači samo jedno, nešto đavolsko pomaže toj dvojici usamljenika koji često ribu i ne prodaju već poklanjaju, a novac ne troše, poput drugih ribara, u seoskoj krčmi.
Počelo je tako što su im noću sekli mreže, ali bi njih dvojica bez ikakvog žaljenja preko dana okrpili i već bi se sledeće jutro vratili sa velikim ulovom. Potom su im bušili čamce, ali bi oni, spretno ih popravivši i zalivši katranom, već narednog dana bili na moru, odakle su se opet vraćali  čamcima prepunim ribe.
Sve je to uticalo da priče o toj dvojici usamljenika postanu čudnovatije, a zavist i srdžba sve veća. Jedno veče, grupa pijanih ribara dođe na obalu, i uz galamu i psovke, iseče sekirama čamce i mreže onih na koje su bili ljuti, pobacavši ostatke u more i kretoše prema njihovim kućama koje su bile  prazne. Zatekli su samo krevete, tanjire i čaše. Stanovnici te dve kuće su, pred razjarenom gomilom, otišli u mrak.
More je strujama i dubinom odvuklo ostatke čamaca i mreža, a deca  na obali su  našla dva parčeta dasaka. Na jednoj je pisalo Uzvišeno, a na drugoj Smešno. Bili su to nazivi ribarskih barki dvojice ljudi, koje više niko nikada nije video u tom selu.

Priču objavio portal Opusteno:



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Tu smo (Stani ženo, stani) - David Naum

Zadrhti još jednom na meni kao list breze koji se okreće oko sebe. Lepršaj opušteno pred tajfunom strasti, jer ni jedn...