petak, 24. svibnja 2019.

GROBLJA LJUBAVI, David Naum, Iz zbirke "Stani ženo, stani"














Stani ženo, stani.
Često ćemo proći pored Groblja Naših Prošlih Ljubavi.
Dozivaće nas utvare, pretiće nam glasovi sećanja, sudeći nam iz mraka.
Iza grobljanskih ograda, proricaće nam tamu narednih dana i večnu sušu na izvorima osećanja. Iza tih ograda su imena onih koje ne možemo da zaboravimo, ali koja sve više gasnu ka ništavilu, ma koliko su nam nekada sijala, ne dajući noću da pored njih utonemo u san. Ispunjaval su nam javu, a sada im oblik sve teže pronalazimo u sećanju.
Nema ništa jalovije od prošlih ljubavi. Sasušene ljušture ljudi koji više ne postoje. Ostale su samo knjige sa posvetama zaklinjanja na večnost i podsećanja na neke melodije i da se uz nju radilo nešto za šta se tada mislilo kako se neće nikada prekinuti. 
Ne stidimo se sebe, niti se stidimo njih. Odavno oni više nisu mi, ni mi nismo oni, jer sve ono ispred čega pišemo ove reči došlo je iz budućnosti koja nas neće zaobići.
Volećemo se zato i uz ogradu groblja prošlih ljubavi. Bez straha i srama. Jer sve Bivše zavek su usamljenošću odvojene od Budućeg spoja dve misli u jednu, dupliranih želja i istovremenog  krika alta i baritona. Dok iz grobova avetinjski laju na pun mesec, u senci, klateći se na vetru, zarđaće gvozdenekapije, volećemo se dok pod naša tela bacaju krhkotine davno neispijenih čaša opojnih čežnji.
Volećemo se bez srama, usne i prste vodiće nam neobuzdane strasti po telima sa kojih smo svukli život, obučeni u san raspusnih ljubavnika.
Zastani ponekad da pozdravimo one sa druge strane ograde Groblja Naših Prošlih Ljubavi! 


                                                                                                 David Naum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Tu smo (Stani ženo, stani) - David Naum

Zadrhti još jednom na meni kao list breze koji se okreće oko sebe. Lepršaj opušteno pred tajfunom strasti, jer ni jedn...