utorak, 20. kolovoza 2019.

David Naum, Priča o zahvalnosti






PRIČA  O ZAHVALNOSTI - David Naum

Čuda se događaju. Obično se, o maštanju nekog siromašnog seoskog dečaka  koji želi da postane obrazovan, ugledan i slavan, a u sredini kojoj pripada, kaže kako se to može ostvariti samo onda kada na zemlji počnu da se dešavaju čuda. Pogotovo ako je to bilu u vreme sa kraja 19 veka.
A jednom su se desile obične, baš obične stvari, koje su učinile da se pretvore u priču.
U močvarama Škotke, farmer po imenu Fleming,dok je išao uskim zakorovljevim putem,  čuo  je udaljeno zapomaganje. Glas je dolazio iz prljave i nikom privlačne baruštine... Odmah je pobacao sve stvari koje je nosio i potrčao u pravcu odakle su dolazili sve tiši pozivi za pomoć....
Jedan dečak je pokušavao da se oslobodi  blata u koje je upao, ali je tonuo sve dublje i dublje... Iskustvo čoveka koji živi na obali močvare je bilo presudno da se neko iz takve situacije spase.
Nekoliko dana potom, pred skromnom kućom farmera,  zaustavile su se  kočije i iz njih je izašao gospodin plemićkog držanja i  obratio se  seljaninu.
,,Ja sam otac dečaka koga ste spasli! Kako mogu da Vam se  odužim?‘‘
,,Za tako nešto ne mogu da primim nikakvu  nagradu.‘‘ pravdao se čovek.
,,Meni bi činilo zadovoljstvo da Vam se, ipak, odužim na neki način.‘‘
,,Ali mene bi ponizilo da naplatim ono što bi trebalo svako svakom da učini!‘‘
U tom momentu plemić je u dvorištu opazio sina siromašnog farmera.
,,To je vaše dete?‘‘ pitao je.
,,Da, moj sin!‘‘ sa ponosom je rekao seljak.
,,Onda mi dopustite da vašem sinu omogućim školovanje kao i mom sinu koga ste spasli. Skoro su istih godina. Ako je i malo nalik na vas, ponosićemo se njime obojica!‘‘
Ni jedan otac na mestu siromašnog farmera Fleminga ne bi odbio takvu ponudu.
I?
Dečak je pohađao najbolje škole i.....  Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Svete Marije u Londonu.
Tu nije kraj uspešnosti nekadašnjeg dečaka sa sela. Kasnije je postao u celom svetu poznat kao Ser Aleksandar Flemig, jer je otkrio penicilin.
Čak ni tu nije kraj nekim  veoma običnim dešavanjima. Dobrotovoru, onom plemiću koji  se pobrinuo za školovanje siromašnog dečaka,  naučnik se odužio na jedan poseban način. Njegovom sinu, kada je oboleo od teške upale pluća, koja je galopirala ka tuberkulozi, pomogao je baš otkrivenim penicilinom. Čovek kome je tada spašen život zvao se Vinston Čerčil, a njegov otac, Lord Randolf Čerčil,  bio je onaj plemić koji je primetio dečaka u dvorištu skromnog farmera.

Priču objavio portal Opusteno.rs





Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Tu smo (Stani ženo, stani) - David Naum

Zadrhti još jednom na meni kao list breze koji se okreće oko sebe. Lepršaj opušteno pred tajfunom strasti, jer ni jedn...